Je kunt het je absoluut niet veroorloven om een seconde op het internet te verspillen. Snelheid is hier daarom van top belang. En dan vooral als het om de laadtijd gaat.
Dus als jouw WordPress website traag is en het haar gebruikers dwingt om zelfs maar een paar seconden te wachten. Dan zul jij daar waarschijnlijk ook meteen de negatieve effecten van voelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stijgende bouncepercentages, verminderde conversies en slechte zoekresultaten.
Gelukkig zijn er veel dingen die je zelf kunt doen om deze problemen te voorkomen! WordPress als platform biedt immers volop mogelijkheden om jouw website te optimaliseren om deze zo een stuk sneller en betrouwbaarder te maken.
Waarom het hebben van een snelle website essentieel is
Er is veel veranderd sinds het prille begin van het internet. De gebruikers van nu verwachten aanzienlijk snellere laadtijden en jouw WordPress site moet zeker aan die verwachtingen voldoen. Het grootste probleem met een trage website is dat gebruikers zo snel hun geduld verliezen en vertrekken.
Dit heeft een negatieve invloed op jouw bouncepercentage, dat het aantal bezoekers weerspiegelt dat al wegklikt na slechts één pagina te hebben gezien. Bijna de helft van de internetgebruikers verwacht per slot van rekening dat de websites die ze bezoeken binnen twee seconden of minder worden geladen.
40% van deze bezoekers verlaat een website als deze niet binnen drie seconden is geladen! Bovendien kan een vertraging van slechts één seconde al tot een reductie van ongeveer 7% in conversies leiden. Dus hoe sneller jouw website laadt, hoe beter de gebruikerservaring is die jij aanbiedt. Zo simpel is het gewoon!
We delen je hier een lijst met allerlei bruikbare tactieken die je gebruiken kunt om de prestaties van jouw WordPress website vandaag nog te verbeteren.
Waarom is jouw WordPress website traag?
Er zijn twee categorie problemen die jouw WordPress website kunnen vertragen:
- De backend prestaties. Dit is in principe hoe lang het duurt voordat jouw server de bestanden aanlevert
- De frontend prestaties. Dit is hoe geoptimaliseerd je WordPress website zelf is
Problemen met de backend prestaties
De prestatieproblemen in de backend van het systeem worden over het algemeen door je webhosting service veroorzaakt. Het gebruik van een trage hosting is bijvoorbeeld één van de grootste boosdoeners van slechte backend prestaties.
Je kunt de backend prestaties soms ook versnellen door jouw server efficiënter te maken. Zoals bijvoorbeeld met oplossingen zoals pagina caching, het gebruik van de nieuwste PHP versie, het optimaliseren van jouw database, et cetera.
Problemen met de frontend prestaties
De frontend prestatieproblemen hangen veel meer van de keuzes af die je maakt bij het bouwen van jouw WordPress website. Enkele veelvoorkomende problemen hierbij zijn:
- Het gebruik van te veel slecht geoptimaliseerde WordPress plugins
- Een te zwaar WordPress thema toepassen
- Grote en niet-geoptimaliseerde afbeeldingen laden
- Het hebben van een niet-geoptimaliseerd JavaScript of CSS
- Te veel scripts van derden laden
Als jij de prestaties van jouw website graag wilt maximaliseren, dan moet je zowel je back- als frontend prestaties optimaliseren. Een website met een perfecte frontend optimalisatie kan bijvoorbeeld toch nog steeds langzaam laden als deze op een erg trage webhost staat (en vice versa).
Hoe de snelheid van je WordPress websites te optimaliseren
Hieronder vind je enkele bruikbare tactieken die je kunt implementeren om jouw WordPress website te versnellen.
Gebruik een snelle WordPress webhost
Het kiezen van een prestatie geoptimaliseerde WordPress webhost is zeker één van de allerbelangrijkste dingen die je kunt doen om de backend prestaties van jouw website te verbeteren.
Let bij het kiezen van een goede webhost ook op de beschikbare server locaties. De fysieke locatie van jouw server heeft immers invloed op de laadtijden van al jouw webpagina’s. Dit omdat deze fysieke afstand de downloadsnelheden beïnvloedt.
Gebruik pagina caching
Het implementeren van pagina caching is ook zeer belangrijk voor de beste prestaties van jouw WordPress website. En dan vooral als je van een goedkope shared webhosting gebruik maakt. Je kunt in dit geval jouw laadtijden zelfs halveren door deze caching enkel te activeren.
Veel WordPress webhosts implementeren nu al een automatisch pagina caching voor je. Als jouw webhost dat niet doet, dan kun je deze pagina caching toch nog steeds simpel met behulp van een hoogwaardige caching plugin implementeren.
Gebruik een Content Delivery Network (CDN)
Een content delivery network (CDN) versnelt de wereldwijde laadtijden van jouw website behoorlijk. Het doet dit door jouw statische content wereldwijd in de cache op een enorm netwerk van ‘edge’ servers op te slaan. Wanneer iemand vervolgens jouw website bezoekt, dan kan die persoon deze content van de dichtstbijzijnde edge locatie downloaden (in plaats van jouw hoofdserver). Het downloaden van de bestanden gaat daardoor sneller en zo zal jouw site ook sneller laden.
Optimaliseer al jouw afbeeldingen
De afbeeldingen van een gemiddelde website zijn meestal een stuk groter dan daadwerkelijk nodig is. Door de grootte van deze afbeeldingen te optimaliseren zal jouw website vaak sneller laden.
De optimalisatie van deze afbeeldingen bestaat veelal uit twee onderdelen: het gebruik maken van kleinere afmetingen en daarbij een bestandscompressie gebruiken (zoals bijvoorbeeld via JPG of PNG bestanden).
Gebruik een lichtgewicht thema
Er zijn veel indrukwekkende en mooie thema’s voor WordPress te vinden. Maar vergeet niet dat de thema’s met veel dynamische inhoud, widgets, sliders, zijbalken, enzovoort ervoor kunnen zorgen dat je hostingserver dan trager reageert.
Optimaliseer daarom altijd je WordPress thema of gebruik nog liever een lichtgewicht WordPress thema. De standaard WordPress thema’s kunnen vaak al voldoende zijn als je enkel een blog website runt.
Gebruik snelle plugins en beperk het gebruik ervan
Hoewel er zeer veel geweldige plugins zijn, moet je zonder meer aandacht aan je plugins gebruik besteden als jij je site graag wilt versnellen. Want over het algemeen voegt iedere plugin die jij installeert haar ‘eigen gewicht’ toe. Dit in de vorm van database queries, HTTP verzoeken en uiteraard de bestandsgrootte.
Om die reden is er een goede algemene vuistregel: hoe meer plugins jij installeert, hoe langzamer jouw website zal draaien. Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid plugins, maar ook om de kwaliteit daarvan. Want zelfs een enkele langzame plugin kan al een enorm negatief effect op de laadtijden van jouw website hebben.
Optimaliseer jouw database in de backend
De database van je WordPress website bevat alle content en instellingen van je website. Wanneer iemand jouw WordPress website bezoekt, dan moet je server deze database doorzoeken om alle informatie te verkrijgen die er nodig is om deze webpagina weer te geven (hoewel pagina caching dit proces vaak kan elimineren).
Over het algemeen geldt dat hoe groter en gecompliceerder jouw database is, hoe langer deze zoekopdrachten zullen duren. Wat uiteindelijk de prestaties van je website zal schaden en bovendien de bronnen van jouw server zal verspillen.
Het laatste woord over WordPress snelheid optimalisatie
Uiteindelijk is het zeer belangrijk om te onthouden dat er niet echt een perfecte oplossing voor het creëren van website snelheid is. Het komt vaak neer op het keer op keer testen van de werking van de WordPress website. En deze daarna weer opnieuw te testen! Om zo vooral een balans te vinden tussen wat jouw website zou moet leveren en hoe snel je dit kunt laten doen.